Bloody Mary

Bloody Mary har kallats för världens mest komplexa cocktail och förmodligen för att det är så många moment och ingredienser för att kunna skapa den perfekta balansen mellan sötma, syra, styrka och sälta. Det var på 20-talet som en bartender vid namn Ferdinand Petiot skapade drinken på Ernest Hemingways favorithak New York Bar i Paris. Han sa sig även ha skapat drinkarna Side Car och White Lady.

I USA är Bloody Mary en typisk hangover-drink och kanske är det den perfekta starten på dagen, dagen efter. Den består ju av en ganska rejäl grönsaksbas som är bra för magen, salt för att återställa elektrolyterna i kroppen och alkohol som dämpar huvudvärk.

Men varifrån kommer namnet egentligen? Som inte låter så aptitligt. Det finns två huvudteorier. Den första är att den är döpt efter den engelska drottningen Queen Mary som på 1500-talet lät avrätta 300 protestanter. En annan teori är att bartendern Ferdinand som kunden Vladimir Smirnov (från Smirnoff vodka-familjen) beställde drinken år 1920 inte kunde uttala det slaviska namnet rätt så Vladimir blev ”Bladimir” som blev ”Bloody Mary”.

Här bjuder vi på ett recept på en god version!

Du behöver is, ett kallt glas, selleri, vodka, citron, tomatjuice, tabasco, worcestersås och salt. Balansera smakerna efter vad du själv tycker blir godast!

1. Fyll ett glas med is. Blanda citronsaft, tomatjuice, tabasco och worcestersås i glaset och rör om. 2. Addera vodkan.
3. Salta på toppen. Servera med selleristjälk i glaset och en extra skiva citron att pressa över.

bloodymary

 

Kontakt

Populära platser

här