Vilse i pannkakor

Ett måste på en riktig brunch är pannkakor. Amerikanska pannkakor med sirap är mest populära och kanske beror det på att det är just den amerikanska versionen av brunch som vi i Sverige har importerat. Men långt innan brunch slog igenom i Sverige var vi frälsta pannkaksätare. Arkeologiska bevis tyder på att olika sorters pannkakor var den tidigaste och mest utbredda typen av spannmålsmat som åts i förhistoriska samhällen där torrt frömjöl blandat med exempelvis mjölk och ägg, gräddades på heta stenar eller i grunda keramikgrytor över öppen eld. Idag äts den svenska pannkakan vanligtvis med sylt och grädde, men det finns ett oändligt antal olika versioner av rätten.

svensk-pannkaka

Några versioner av pannkakor i Sverige:

Plättar är miniversionen av pannkakor, med samma recept. Om de bakas med bovetemjöl kallas de blinier och har ett ursprung i Ryssland. Men i vissa delar av landet kallas pannkakor för plättar, oavsett storlek.

Ugnspannkaka är en pannkaka tillagad i långpanna i ugnen. Om du lägger till tärningar av sidfläsk blir det rätt och slätt en fläskpannkaka som oftast serveras med lingonsylt.

Kolbulle liknar fläskpannkaka men tillagas i stekpanna.

Saffranspannkaka är en lyxig variant av ugnspannkaka från Gotland. Istället för mjöl använder du risgrynsgröt, saffran och hackad sötmandel. Överallt på Gotland kan du äta denna favoritdessert som oftast serveras med salmbärssylt och grädde.

ugnspannkaka-brunch

Jästa pannkakor som kanske är det närmaste vi i Sverige kommer till amerikanska pannkakor är just små jästa pannkakor som du hittar i Södra Sverige.

Blodplättar är en norrländsk pannkaksvariant kryddad med blod som äts tillsammans med lingonsylt.

Pannkakstårta är lite av en bortglömd favorit. Tårtan är ett torn av flera lager tunna pannkakor med vispad grädde och sylt mellan lagren.

Crêpes är franska tunna pannkakor och äts både till matiga tillbehör som förrätt eller söta som efterrätt. Skillnaden från vanliga svenska pannkakor är att smeten innehåller många ägg. Crêpes Suzette är pannkakor som snabbt karamelliserats genom flambering i likör och mandarin.

Äggakaka är en skånsk maträtt där du först steker man fläsk eller bacon i en stekpanna, tar bort fläsket och häller i en äggsmet. När den stelnat så vänder man på hela kakan, lägger fläsket på toppen och serverar rätten i stekpannan.

Kontakt

Populära platser

här